ROME - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een nieuwe wet 'ad personam' of 'Salva Silvio' (Red Silvio): een wet die volgens de oppositie speciaal is gemaakt om premier Silvio Berlusconi uit zijn persoonlijke problemen met justitie te helpen.

Van de afgevaardigden stemden er 314 voor de wet en 296 tegen, aldus persbureau ANSA.

De wet, die nu ter goedkeuring naar de senaat gaat, verkort verjaringstermijnen. In strafzaken waarin de maximumstraf minder dan tien jaar bedraagt, moet voortaan binnen drie jaar uitspraak worden gedaan, anders verjaart de zaak.

Daardoor wordt Berlusconi verlost van de zaak-Mills. De Britse advocaat David Mills is al schuldig bevonden aan het aannemen van tonnen aan steekpenningen van Berlusconi om onder ede een valse verklaring af te leggen. Maar door de nieuwe wet zou de steenrijke premier zelf vrijuit gaan.

Immuniteit

Berlusconi hield de zaak tegen hemzelf jarenlang tegen met immuniteitswetten die telkens door het Constitutioneel Hof geheel of gedeeltelijk werden vernietigd, omdat zij in strijd waren met de grondwet.

Daarin is onder meer het gelijkheidsbeginsel vastgelegd. In januari maakten de hoogste rechters de weg vrij voor de hervatting van de zaak-Mills.

Alfano

Daarop kwam Berlusconi's minister van Justitie Angelino Alfano met de nieuwe wet. Die werd woensdagavond in stemming gebracht in de Kamer, waarin de centrumrechtse coalitie van Berlusconi een meerderheid heeft.

Volgens de oppositie komen door de verjaringswet naast de Mills-zaak tegen Berlusconi duizenden andere rechtszaken te vervallen.

Organisaties van nabestaanden van slachtoffers van de aardbeving in L'Aquila en de gastreinramp in Viareggio zijn daar kwaad over. Buiten het parlementsgebouw waren woensdag dan ook honderden demonstranten op de been.