WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een pakket drastische bezuinigingen op de overheidsuitgaven aangekondigd.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat de begrotingstekorten de komende twaalf jaar met in totaal 4 biljoen dollar (2,77 biljoen euro) krimpen.

De Verenigde Staten geven nu jaarlijks 1,65 biljoen dollar meer uit dan dat er aan belastingen binnenkomt. Volgens Obama is dat geen houdbare situatie.

''We moeten op kleinere voet gaan leven, ons tekort terugdringen en terugkeren op een pad dat ons in staat stelt onze schulden af te lossen'', aldus de president.

Bush

Zonder direct met de beschuldigende vinger te wijzen, legde Obama de schuld voor het opgelopen tekort voor een belangrijk deel bij zijn Republikeinse voorganger George Bush.

Hij noemde de oorlogen van de afgelopen jaren, die met geleend geld werden gevoerd, als een belangrijke oorzaak. Maar ook de financiële crisis heeft volgens de president diepe gaten geslagen in het huishoudboekje van de overheid.

Militaire missies

Het Pentagon liet in een reactie weten dat de VS met enkele militaire missies zal moeten stoppen, als de miljardenbezuinigingen op defensie doorgaan. De capaciteiten van het leger en het aantal troepen moeten fors worden verminderd.

President Barack Obama wil als onderdeel van een bezuinigingspakket van 4 biljoen dollar (2,77 biljoen euro) zo'n 400 miljard dollar (277 miljard euro) bezuinigen op de uitgaven aan veiligheid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde daarop aan ''missies, militaire capaciteiten en Amerika's rol in de wereld" te moeten herzien.

Gezondheidszorg

Obama wil onder meer bezuinigingen op gezondheidszorg. Dat sluit aan bij zijn voornemen om een verplichte zorgverzekering in te voeren.

De overheid hoeft dan niet meer op te draaien voor de medische verzorging van mensen die het zelf niet kunnen betalen. Ook wordt gesneden in het defensiebudget. Op sociale zekerheid en nationale veiligheid wordt niet bespaard.

Belastingvoordelen

Verder sneuvelen belastingvoordelen voor Amerikanen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen. Obama zei die maatregelen, genomen door zijn voorganger, niet langer voor zijn rekening te willen nemen.

Volgens de Democraat zijn alleen de allerrijkste Amerikanen er de afgelopen tien jaar financieel op vooruit gegaan en kunnen zij best wat meer gaan betalen.

Fel gevecht

De plannen van Obama worden gezien als een inleidende beschieting in wat een fel gevecht tussen Democraten en Republikeinen belooft te worden.

Vorige week sloten zij een moeizaam akkoord over de begroting voor het komende halfjaar. Toen ging het om bezuinigingen ter waarde van 38 miljard dollar.

De discussie over de fiscale gezondheid van de Verenigde Staten op de lange termijn draait om een veelvoud daarvan.