DOHA - De Libische leider Muammar Kaddafi is zijn legitimiteit volledig kwijt en moet opstappen. Het Libische volk moet over zijn eigen toekomst kunnen beslissen.

Daarover zijn de landen die betrokken zijn bij het conflict in het Noord-Afrikaanse land het eens, zo bleek woensdag tijdens een ontmoeting op ministersniveau in de Qatarese hoofdstad Doha.

De meeste leden van de zogenoemde contactgroep voor Libië hadden eerder al afzonderlijk opgeroepen tot het vertrek van Kaddafi, maar zij hadden zich daarover niet eerder gezamenlijk zo stellig uitgesproken. Bij een eerdere conferentie eind maart in Londen werd slechts opgeroepen tot een einde aan het geweld tegen burgers.

Meningsverschillen

De ontmoeting in Doha bracht verder echter vooral meningsverschillen aan het licht. Zo vinden Frankrijk en Groot-Brittannië dat te veel NAVO-bondgenoten zich beperken tot patrouilles ter controle van het vliegverbod boven Libië.

Zij zouden graag zien dat meer landen hun luchtmacht inzetten om gronddoelen te bestoken, zoals de grondtroepen van kolonel Kaddafi die met zware wapens op burgers schieten.

Tot frustratie van de twee Europese grootmachten is de coalitie er niet in geslaagd de strijd in Libië te doen kantelen in het voordeel van de rebellen die Kaddafi na ruim vier decennia uit het zadel willen lichten. Ook is geen einde gemaakt aan de aanvallen op burgers, wat volgens de VN-resolutie die de militaire interventie rechtvaardigde, toch het hoofddoel van de operatie was.

Misurata

De inwoners van de westelijke havenstad Misurata bijvoorbeeld liggen nog dagelijks onder zwaar mortiervuur en moeten bovendien vrezen voor sluipschutters die hen vanaf daken op de korrel nemen.

De afgelopen zes weken zijn waarschijnlijk vele honderden burgers omgekomen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé doet de NAVO te weinig om de bevolking van de havenstad te beschermen.

Een ander belangrijk twistpunt is de mogelijke bewapening van de opstandelingen. Italië voegde zich in Doha bij het rijtje landen dat daarvoor ruimte ziet in de tekst van VN-resolutie 1973, die het nemen van ,,alle noodzakelijke maatregelen'' rechtvaardigt om burgers te beschermen. Ook gastheer Qatar is voor, net als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Onder andere Duitsland is evenwel faliekant tegen.

Financiële steun

Ook over financiële steun aan de opstandelingen hakte de contactgroep geen knopen door. De leden zijn het er wel over eens dat die hulp nodig is en hebben afgesproken dat zij de komende tijd gaan bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Mogelijk worden bevroren tegoeden van het Libische regime aangesproken. De rebellen zelf zien een oplossing in de uitvoer van meer olie uit de gebieden die zij in handen hebben.

VN-chef Ban Ki-moon waarschuwde dat de situatie in Libië nijpend is. Hij zei dat wellicht 3,6 miljoen mensen in Libië, ongeveer de helft van de bevolking, humanitaire hulp nodig hebben. ,,De situatie wordt alleen maar erger'', zei de Zuid-Koreaan. Hij drong bij de internationale gemeenschap aan op eensgezindheid.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive