DOHA - Zo'n 3,6 miljoen mensen in Libië, ongeveer de helft van de bevolking, zouden humanitaire hulp nodig kunnen hebben. Dat zei VN-chef Ban Ki-moon woensdag in de Qatarese hoofdstad Doha.

Ban Ki-moon sprak over de situatie tijdens de bijeenkomst van de internationale contactgroep voor Libië die woensdag is begonnen. ''De situatie wordt alleen maar erger'', aldus de VN-secretaris-generaal. Hij dringt bij de internationale gemeenschap aan op eensgezindheid.

Naar schatting van de VN zijn al bijna een half miljoen mensen het land ontvlucht sinds het begin van de opstand tegen de leider Muammar Kaddafi. Gemiddeld gaan zo'n 2700 mensen per dag de grenzen met Egypte en Tunesië over.

Financiële steun

Groot-Brittannië heeft woensdag bij monde van minister van Buitenlandse Zaken William Hague gepleit voor financiële steun aan de Libische opstandelingen. Landen die geld willen geven aan de rebellen, moeten dat volgens Hague op een transparante manier kunnen doen.

Groot-Brittannië was een van de landen die een maand geleden de aanval openden op de Libische leider Muammar Kaddafi. Voorafgaand aan het congres woensdag drong Hague erop aan de druk op het regime van Kaddafi verder op te voeren.

Italië

De landen die betrokken zijn bij de strijd in Libië komen begin mei weer bijeen. De conferentie is dan in Italië, de voormalige kolonisator van Libië. Dat heeft een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd, tijdens het overleg in Qatar.

Nederland en België zijn gezamenlijk lid van de internationale contactgroep over Libië. In Qatar leidde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere de vertegenwoordiging, ondersteund door een Nederlandse topambtenaar.

Bij het overleg in Italië krijgt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken ondersteuning van een Belgische ambtenaar.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten