MINSK - De mensen die zijn opgepakt wegens een explosie maandag op een metrostation in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, hebben toegegeven dat ze een aanslag hebben gepleegd. Dat zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko woensdag.

Hij suggereerde dat de oppositie achter de aanslag zat.

In een televisietoespraak droeg Loekasjenko zijn veiligheidsdiensten op hard in te grijpen. ''Arresteer en verhoor, let niet op welke democratie dan ook en het gejammer van zielige westerlingen’’, zei hij.

Tijdens de avondspits maandag ontplofte een bom op het metrostation Oktjabrskaja, niet ver van Loekasjenko's hoofdkwartier. Er vielen zeker twaalf doden en meer dan honderd gewonden.

De aanslag werd in recordtijd opgelost. ''De KGB en de politie hadden maar een dag nodig om een briljante operatie uit te voeren en de daders te pakken'', zei de Wit-Russische leider.

Afbranden

Volgens de oppositie heeft de aanslag op de metro de regering van het in economisch zwaar weer verkerende Wit-Rusland weer redenen gegeven om de oppositie in het land af te branden.

''Hij probeert te doen alsof het een politieke aanslag was'', zei ex-presidentskandidaat Aleksej Michalevitsj. Volgens de naar Tsjechië gevluchte oppositieleider is de val van Loekasjenko onontkomelijk, maar ''zoals altijd met dictaturen is het lastig te zeggen wanneer''.

Internationale economische sancties zouden het proces volgens hem zeker versnellen. De EU heeft na de frauduleuze verkiezingen eind vorig jaar Loekasjenko en zijn getrouwen reisbeperkingen opgelegd en hun tegoeden in Europa bevroren.