AMSTERDAM - Voormalig president van Egypte Hosni Mubarak wordt vijftien dagen vastgehouden voor verhoor. Dat heeft de hoofdaanklager van het land woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Egyptische openbare aanklagers hebben Mubarak zondag gedagvaard in verband met de dood van demonstranten en de verduistering van overheidsgeld. De oud-president heeft de beschuldigingen als leugens afgedaan. De familie Mubarak had al huisarrest.

Ook twee zonen van de verdreven oud-president zitten vast in verband met een onderzoek naar corruptie. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie woensdag.

Alaa en Gamal Mubarak zijn door de staatsaanklagers ontboden omdat ze beschuldigd worden van fraude. Ze zouden eveneens vijftien dagen moeten blijven.

Ondertussen is niet duidelijk hoe het met de voormalig president gaat. Hij werd dinsdag opgenomen in een ziekenhuis in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Volgens de staatstelevisie kreeg hij een hartaanval tijdens een verhoor.

Regime

Mubaraks regime viel 11 februari na achttien dagen van voor een deel bloedig neergeslagen protesten. Daarbij zouden bijna achthonderd doden zijn gevallen.

Aanklager Abdel Maguid Mahmoud zei woensdag dat Mubarak en zijn zoons zijn aangehouden in het kader van een onderzoek naar het gebruik van geweld tegen betogers in januari en februari.

Profiel: Egypte

Alles over de situatie in Egypte

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Mubarak via NUlive