ABIDJAN - De Ivoriaanse oud-president Laurent Gbagbo is onder huisarrest geplaatst. Dat maakte de regering van de nieuwe president Alassane Ouattara dinsdagavond bekend.

''Gbagbo en enkele van zijn metgezellen zijn in afwachting van een gerechtelijk onderzoek onder huisarrest geplaatst'', aldus minister van Justitie Jeannot Ahoussou-Kouadio. Het is niet bekendgemaakt waar Gbagbo verblijft of wie de metgezellen zijn.

Gbagbo en zijn vrouw werden maandag na een maandenlange strijd met zijn politieke rivaal Alassane Ouattara opgepakt door Franse commando's en pro-Ouattara-strijders.

Ouattara won volgens de internationale gemeenschap de presidentsverkiezingen in november, maar Gbagbo weigerde op te stappen.

Gbagbo was eerder opgesloten in het luxueuze Golf Hotel, waar hij onder bescherming stond van de Verenigde Naties.

Geweld

De arrestatie van Gbagbo heeft niet meteen een einde gemaakt aan het geweld in Ivoorkust. In Abidjan, de belangrijkste stad in het West-Afrikaanse land, klonk dinsdag sporadisch geweer- en mortiervuur.

Gbagbo heeft nog veel aanhangers in de stad en sommigen weigeren zich over te geven aan de troepen van Ouattara. Die proberen de veiligheid in Abdidjan na tien dagen van straatgevechten te herstellen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Ivoriaanse ambtgenoot Ouattara dinsdag opgebeld om hem te feliciteren met de machtsovername. Het Witte Huis meldde dat in een verklaring.

Obama vroeg om gerechtigheid voor de slachtoffers die vielen tijdens de maandenlange machtsstrijd tussen Ouattara en Gbagbo. Aanhangers van beide politici begingen waarschijnlijk over en weer misdaden. .

De presidenten kwamen overeen dat Ivoorkust meewerkt met de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Sterke partner

Obama zei verder dat Amerika ''een sterke partner" voor Ivoorkust zal zijn. Hij bood Ouattara hulp aan om Ivoorkust te verenigen, de economie weer op gang te brengen, de veiligheid te herstellen en de veiligheidsdiensten te hervormen. Ook in eigen land kreeg Ouattara steun. Legerleiders, onder wie Gbagbo's voormalige chef-staf Philippe Mangou, verklaarden zich dinsdag loyaal aan Ouattara. Tot voor kort stond het leger achter Gbagbo.

De steun van het leger is een belangrijke opsteker voor de nieuwe president, die de orde in het land probeert te herstellen en een einde aan het geweld wil maken.