NEW YORK - Een VN-onderzoeker inzake martelingen heeft geen toestemming gekregen voor een bezoek zonder toezicht aan de Amerikaanse militair Bradley Manning. Die wordt ervan verdacht duizenden Amerikaanse documenten aan de klokkenluiderssite WikiLeaks te hebben doorgespeeld.

VN-rapporteur Juan Mendez zei ''teleurgesteld en gefrustreerd'' te zijn, meldt de BBC dinsdag.

Mendez vermoedt dat hij alleen met Manning mag spreken in aanwezigheid van Amerikaanse functionarissen. Dat is echter in strijd met zijn mandaat. Mendez kan dan naar eigen zeggen niet goed uitzoeken of Manning slecht is behandeld.

Omstandigheden

Een zegsman van het Pentagon zei dat gedetineerden in de gevangenis van marinebasis Quantico in Virginia, waar de 23-jarige militair vastzit, alleen vertrouwelijke ontmoetingen mogen hebben met hun advocaten. De raadslieden van Manning beweren dat hun cliënt wordt mishandeld.

De woordvoerder van het Pentagon zei dat er ''behoorlijk wat verkeerde informatie'' de ronde doet over de detentieomstandigheden van Manning. Zo wordt volgens hem de verdachte niet gedwongen naakt te slapen of geregeld wakker gemaakt.

Dat gebeurde alleen ''een korte periode'' vorige maand. Manning zit 23 uur per dag in een isolatiecel.

Prominenten

In een ingezonden hebben meer dan 250 prominente Amerikaanse rechtsgeleerden geklaagd over de ''vernederende en onmenselijke omstandigheden'' waaronder Manning wordt vastgehouden.

Ze noemen het gevangenisregime ongrondwettig en illegaal. De academici zeggen dat de omstandigheden zo zwaar zijn dat ze mogelijk neerkomen op marteling.

'Voldoet aan normen'

Onder de ondertekenaars is Laurence H. Tribe. Deze professor aan Harvard was een docent van president Barack Obama en een steunpilaar tijdens diens verkiezingscampagne. Volgens Obama is de behandeling van Manning ''passend" en ''voldoet die aan de basisnormen".