GENEVE - In het westen van Ivoorkust zijn sinds eind maart zeker 536 mensen gedood. Dat meldde de woordvoerster van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) dinsdag. De meerderheid van de slachtoffers werd in de stad Duékoué vermoord.

Het onderzoeksteam van de VN dat actief is in het westen van het land, benadrukt dat het dodental nog flink kan stijgen. Ook zouden de daders ter verantwoording moeten worden geroepen.

Dat is volgens de VN nodig voor de verzoening van de inwoners van Ivoorkust. Door het geweld zouden naar schatting duizenden mensen zijn omgekomen.

De afgelopen vier maanden was er een zware strijd tussen de aanhangers van voormalig president Laurent Gbagbo en aanhangers van president Alassane Ouattara.

Gbagbo weigerde zijn ambt op te geven, maar moest maandag de strijd opgeven. Hij en zijn vrouw werden gearresteerd door Franse commando's en pro-Ouattara-strijders.

Misdaden

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is een vooronderzoek begonnen naar misdaden in Ivoorkust. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt strijders van beide partijen van zware misdaden tegen de burgerbevolking.

De Republikeinse Krachten van Ivoorkust (FRCI), die Ouattara steunen, zouden honderden burgers hebben gedood en tientallen vrouwen hebben verkracht. De delen van het regeringsleger die aan Gbagbo trouw zijn gebleven, zouden meer dan honderd Ouattara-aanhangers hebben gedood.