MINSK - De Wit-Russische politie en inlichtingendiensten zoeken dinsdag naar aanwijzingen over wie maandag een aanslag pleegde op het drukste metrostation in hoofdstad Minsk.

President Aleksandr Loekasjenko stelde dat de daders vermoedelijk uit het buitenland komen, maar verder lijken er niet veel aanwijzingen te zijn.

Loekasjenko eiste harde maatregelen van zijn veiligheidsapparaat. ''Wie zijn ze? Ik vraag jullie je te haasten bij het vinden van dat antwoord'', zo spoorde hij zijn mensen aan. Hij zei verder: ''hak de handen af van iedereen die explosieven verstopt.''

De politie moet niet alleen kijken naar mogelijke buitenlandse daders, maar ook binnen Wit-Rusland zelf zoeken.

Twaalf doden

Door de aanslag vielen zeker twaalf doden en raakten 149 mensen gewond. Meer dan twintig mensen zijn zwaargewond; zij hebben bijvoorbeeld ledematen verloren. De lichtgewonden hebben letsel opgelopen doordat zij werden geraakt door rondvliegend materiaal of omdat ze door de kracht van de bom door de lucht werden geslingerd.

Onbekenden hadden een zware bom verstopt onder een bankje in metrostation Oktjabrskaja, vlakbij de residentie en het hoofdkwartier van president Loekasjenko. Op het moment van de explosie waren zeker driehonderd mensen in het station. Justitie in het 1,8 miljoen inwoners tellende Minsk gaat uit van een terroristische aanslag.

Popconcert

Het was voor het eerst in jaren dat Wit-Rusland werd opgeschrikt door een bloedige bomaanslag. De laatste grote aanslag was die op een popconcert in 2008, waardoor meer dan vijftig mensen gewond raakten. In 2005 werd de westelijke stad Vitebsk getroffen. Ook daar raakten alleen mensen gewond.

Sommige leden van de Wit-Russische oppositie suggereerden dat het mogelijk het werk is van de autoriteiten zelf, in een poging de aandacht van de grote problemen in het geïsoleerde land af te leiden. Wit-Rusland, waarvan de economie nog sterk op de communistische leest is geschoeid, is vrijwel bankroet en wacht op een miljardenlening uit buurland Rusland.

Ontploffing metrostation Minsk