ABIDJAN - De Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo heeft maandagavond opgeroepen de strijd in zijn land te staken.

Hij verscheen kort voor de zender TCI van zijn politieke aartsrivaal Alassane Ouattara en zei dat de gevechten moeten stoppen.

Het land verkeert in staat van burgeroorlog onder meer als gevolg van de weigering van Gbabgo af te treden als president na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar.

Hij stelt te zijn herkozen terwijl Ouattara over het algemeen als wettig gekozen president van het land wordt gezien.

Verschanst

Gbagbo had zich verschanst in een presidentiële woning in Abidjan, maar werd maandag na te zijn aangevallen door Franse en VN-troepen overmeesterd en afgevoerd naar een hotel dat als Ouattara's hoofdkwartier dient.

Verzoeningscommissie

De Ivoriaanse president Ouattara heeft in een televisietoespraak aangekondigd dat er een waarheids- en verzoeningscommissie komt om de verscheurde natie te helpen helen.

Hij riep daarbij op tot kalmte en vroeg geen wraak te koesteren. Hij drong er op aan dat milities worden ontwapend.

De commissie moet de misdaden die door beide partijen in het conflict zouden zijn begaan onderzoeken.

EU

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft het oppakken van de voormalige leider van Ivoorkust Gbagbo verwelkomd.

Ze ziet die gebeurtenis als een cruciale stap in het oplossen van de crisis in het land. Ashton noemt het van essentieel belang dat recht en orde daar snel hersteld worden, zo liet ze in een verklaring weten.

Hoge prijs

De EU-buitenlandchef betreurt het dat de bevolking van Ivoorkust een zo hoge prijs heeft moeten betalen om ervoor te zorgen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar wordt gerespecteerd.

Ashton spreekt haar volle steun uit aan president Alassane Ouattara en zijn regering en biedt EU-steun aan bij het herstel van de vrede en de wederopbouw.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hoopt dat met de arrestatie van oud-president Gbagbo een eind komt aan het geweld in Ivoorkust en dat de weg nu vrij is voor het herstel van de democratie in het Afrikaanse land.

''De democratie in het land moet nu worden hersteld en de mensenrechten moeten worden beschermd'', aldus Rosenthal. Hij benadrukte verder het belang van een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke schendingen van mensenrechten.

Sancties

Nederland zette zich binnen de Europese Unie in voor sancties tegen Gbagbo en zijn entourage, die in november vorig jaar een verkiezingsnederlaag leed.

Ook gaf Nederland geld aan Unicef en het Internationale Rode Kruis om de humanitaire crisis in Ivoorkust tegen te gaan.

Laurent Gbagbo gearresteerd