AMSTERDAM - De oppositie in Libië blijft bij zijn eis dat de omstreden leider Muammar Kaddafi per direct moet vertrekken. Dat stelt oppositieleider Mustafa Abdel Jalil maandag tijdens een persconferentie in Benghazi.

“Ons doel is sinds dag één niet veranderd”, liet Jalil weten op de door Al-Jazeera live-uitgezonden bijeenkomst in de Libische ‘rebellenhoofdstad’. “Kaddafi moet aftreden en met zijn familie het land verlaten.”

Jalil reageert op de 'routekaart' die is opgesteld door de Afrikaanse Unie (AU) en zou moeten leiden tot een oplossing van het conflict in het Noord-Afrikaanse land. Het regime van Kaddafi zou het voorstel hebben geaccepteerd, zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zondagavond.

De AU-routekaart voorziet in een staakt-het-vuren, humanitaire hulp en een dialoog tussen de partijen. In een overgangsperiode moet vervolgens worden besloten tot ''de politieke hervormingen die nodig zijn om de oorzaken van de huidige crisis weg te nemen'', zo werd eerder meegedeeld.

De Libische rebellenleiders zeggen geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van Kaddafi en laten weten dat er geen sprake is van een overeenkomst.

Libische opstandelingen

Betogers belagen de auto van een AU-afgevaardigde I Foto: AFP

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg reacties op Twitter via NUlive