AMSTERDAM - Franse commandotroepen hebben de weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, maandag opgepakt. Dat heeft zowel de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land als een woordvoerster van erkend president Alassane Ouattara bevestigd.

Gbagbo en zijn echtgenote zouden zijn overgebracht naar het hotel in Abidjan dat de laatste maanden het hoofdkwartier van Ouattara is geweest.

Een colonne met ongeveer dertig Franse gepantserde voertuigen was eerder maandag naar de residentie van Gbagbo in de stad Abidjan getrokken. Franse helikopters voerden luchtaanvallen uit op de ambtswoning, waar de leider zich had verschanst.

Zondag hadden Franse en VN-militairen ook al aanvallen uitgevoerd op Gbagbo’s complex.

Vervolging

De voormalige leider is ''gezond en wel", aldus de gezant van Ivoorkust bij de Verenigde Naties, Youssoufou Bamba. Volgens de afgevaardigde zal Gbagbo worden vervolgd.

Een VN-woordvoerder bevestigde de arrestatie van Gbagbo. De ex-president ''heeft zich overgegeven aan de troepen van Alassane Ouattara en wordt nu door hen vastgehouden’’, aldus een zegsman van de landenbond. Volgens de woordvoerder wordt Gbagbo beveiligd door de VN-troepenmacht in Ivoorkust.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague wil dat Gbagbo met respect wordt behandeld en een eerlijk proces krijgt. Dat zei Hague maandag op een persconferentie in Londen. ''Gbagbo heeft met zijn gedrag de afgelopen maanden elk democratisch beginsel overtreden'', voegde de minister eraan toe.

Presidentsverkiezingen

Gbagbo en Ouattara namen het in november vorig jaar tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen. Ouattara werd uitgeroepen tot winnaar, maar Gbagbo weigerde zich daarbij neer te leggen. Hij liet de uitslag in Ouattara’s thuisstreek ongeldig verklaren en legde opnieuw de eed af.