ABIDJAN - Een colonne met circa dertig gepantserde voertuigen van Franse militairen is in de stad Abidjan op weg naar de residentie van de weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo.

Verder hebben Franse helikopters luchtaanvallen uitgevoerd op de ambtswoning van Gbagbo.

Dat hebben getuigen laten weten. Een Franse militaire woordvoerder wilde weinig kwijt over de acties. Hij zei alleen dat de Fransen met hun operatie een ''bloedbad'' willen helpen voorkomen.

Ook zou worden gevochten op de weg tussen de residentie van Gbagbo en het hotel in de stad, waar diens rivaal Alassane Ouattara verblijft.

Onder vuur

Ouattara kwam zaterdag voor het eerst rechtstreeks onder vuur in zijn hotel in Abidjan, waar hij al maanden onder bescherming van de VN-vredesmacht verblijft. Gbagbo-getrouwen beschoten het hotel met zware wapens. De VN-vredesmacht schoot terug.

Zondag hadden Franse en VN-militairen ook al aanvallen op de residentie van Gbagbo uitgevoerd. Volgens de VN was het doel van de operatie de vernietiging van zware wapens die de Ivoriaanse leider de afgelopen dagen tegen de burgerbevolking en tegen VN-soldaten had ingezet.

Kolonisator

Volgens een zegsman van Gbagbo wil voormalig kolonisator Frankrijk de in het nauw gedreven leider vermoorden.

In Ivoorkust woedt sinds november een gewelddadige machtsstrijd. Ouattara won de presidentsverkiezingen, maar zittend staatshoofd Gbagbo weigert tot op heden op te stappen. Inmiddels heeft Ouattara de macht in het grootste deel van het land overgenomen.