BRUSSEL - De NAVO gaat door met luchtaanvallen in Libië zolang de troepen van dictator Muammar Kaddafi de eigen bevolking blijven bestoken.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft maandag duidelijk gemaakt dat alleen sprake kan zijn van een staakt-het-vuren als dat geloofwaardig en controleerbaar is.

Ook moet er uitzicht zijn op politieke hervormingen in het Noord-Afrikaanse land.

Rasmussen reageerde op de 'routekaart naar de vrede' waarmee de Libische regering zondagavond instemde. Ze is opgesteld door de Afrikaanse Unie.

Dialoog

Het plan voorziet in een staakt-het-vuren, humanitaire hulp en een dialoog tussen de partijen in Libië.

Rasmussen onderstreepte veel waardering te hebben voor het initiatief van de Afrikaanse Unie. Maar voor de NAVO staat voorop dat het geweld tegen de Libische bevolking eerst moet stoppen voor de NAVO haar acties beëindigt. Maandagochtend hebben Libische troepen nog de stad Misrata gebombardeerd.

Wapenstilstand

Rasmussen wees er ook op dat van Libische zijde wel vaker beloften zijn gedaan over een wapenstilstand, zonder dat die werden nagekomen.

Rasmussen ging niet in op vragen over hoe een staakt-het-vuren gecontroleerd zou moeten worden. Overigens is van de Afrikaanse Unie nog geen verzoek gekomen om de NAVO-acties te stoppen, zei hij.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special