LONDEN - De Britse premier David Cameron heeft de Britten opgeroepen het huwelijk van prins William en Kate Middleton op vrijdag 29 april uitbundig op straat te vieren. Gemeenten moeten de feestvierders geen strobreed in de weg leggen.

Dat laat hij maandag in de Britse krant The Sun weten.

Bij gemeenten in Engeland en Wales zouden ongeveer vierduizend verzoeken voor straatfeesten zijn ingediend.

In sommige gevallen zouden gemeentebesturen de organisatoren hebben gezegd dat zij een 'verkeersregelaar' moeten inhuren om een vergunning te krijgen.

Muziek

Andere zouden willen dat er geen muziek wordt gespeeld. ''Maak geen problemen waar zij er niet zijn'', houdt de premier de gemeenten voor.

Volgens Cameron is 29 april ''een kans om de grote zaken van ons land te vieren. Laat Groot-Brittannië plezier maken''.

Gemeentezaken

Het ministerie van Gemeentezaken stuurt naar verwachting maandag de gemeenten die problemen voorzien, een brief met richtlijnen over de manier waarop ze om moeten gaan met verzoeken voor een straatfeestvergunning.

Cameron reist maandag met zijn vrouw Samantha naar het noorden van Engeland om de bevolking enthousiast te maken voor het houden van straatfeesten.

Zelf houdt hij op 29 april een straatfeest voor Londenaren en vertegenwoordigers van liefdadigheidsorganisaties in Downing Street in Londen, waar de Britse premier resideert.