TRIPOLI - De Libische regering heeft een 'routekaart' voor de oplossing van het conflict in het Noord-Afrikaanse land geaccepteerd, die is opgesteld door de Afrikaanse Unie (AU).

Dit heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zondagavond gezegd na een gesprek met de Libische leider Muammar Kaddafi in de hoofdstad Tripoli. De AU-delegatie reist nu verder voor overleg met de rebellen naar hun 'hoofdstad' Benghazi.

De AU-routekaart voorziet in een staakt-het-vuren, humanitaire hulp en een dialoog tussen de partijen.

In een overgangsperiode moet vervolgens worden besloten tot ''de politieke hervormingen die nodig zijn om de oorzaken van de huidige crisis weg te nemen'', zo is eerder meegedeeld.

Kans geven

Na urenlange gesprekken met Kaddafi verklaarde Zuma: ''Wij moeten een staakt-het-vuren een kans geven.'' Zuma riep ook de NAVO op om te stoppen met luchtaanvallen ''om de wapenstilstand een kans te geven."

De routekaart lijkt weinig kans van slagen te hebben. Rebellenwoordvoerder Ahmad Bani veegde het voorstel van tafel. ''Er is geen andere oplossing dan de militaire oplossing, omdat deze dictator de taal van vernietiging spreekt. En mensen die deze taal spreken, begrijpen alleen deze taal." De opstandelingen lieten eerder weten dat ze pas willen praten als Kaddafi is vertrokken.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees reacties via Twitter op NUlive.nl

Kaddafi accepteert routekaart