ABIDJAN - De residentie van de weggestemde president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is zondag deels vernietigd bij aanvallen van Franse en VN-helikopters. Dit heeft Gbagbo's regeringswoordvoerder gezegd.

''Er komt dikke rook uit, maar wij hebben geen details over de schade'', aldus de zegsman, die weigerde te zeggen of Gbagbo thuis was tijdens de aanval. Aangenomen wordt dat hij al dagen in de kelder zit.

Een bij de operatie betrokken bron bevestigde dat de VN-macht Onuci en de Franse strijdmacht Licorne hebben geschoten op pantservoertuigen bij de residentie van Gbagbo.

Volgens een VN-zegsman gebeurde dat in het kader van een missie tegen de zware wapens van Gbagbo. Dat valt onder het VN-mandaat ''omdat we de laatste drie of vier dagen hebben gezien dat deze zware wapens zijn gebruikt tegen de burgerbevolking en tegen de vredesmacht''.

Volgens een zegsman van Gbagbo heeft Frankrijk, de voormalige kolonisator van het West-Afrikaanse land, ''geen ander doel dan het staatshoofd te vermoorden; de rest zijn voorwendsels''.

Huis Gbagbo deels vernietigd