JERUZALEM - Israël wil stoppen met het aanvallen van Palestijnse strijders in de Gazastrook, als de militante bewegingen de wapens ook laten zwijgen. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zondag gezegd in een interview met de staatsradio in zijn land.

Hamas, de belangrijkste militante organisatie die de Gazastrook controleert, liet in een reactie weten bereid te zijn tot een wederzijdse wapenstilstand met Israël.

De radicale beweging kondigde zaterdag ook al een wapenstilstand aan maar die sorteerde geen enkel effect. Militanten vuurden tientallen raketten af richting Israël.

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gedreigd met een hardere aanpak van militante Palestijnen in de Gazastrook als zij niet stoppen met hun raketaanvallen.

''Als de misdadige aanvallen op Israëlische militairen en burgers doorgaan, zal Israël die beantwoorden met nog meer geweld'', zei hij tegen de publieke radio.

Afgelopen dagen

In de afgelopen dagen werden in de Gazastrook zeker zeventien Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen. Palestijnse militanten op hun beurt hebben in dezelfde periode tientallen projectielen afgevuurd op het zuiden van Israël.

Donderdag werd een Israëlische schoolbus geraakt, waarbij een tiener en de bestuurder gewond raakten.

Reeks raketten

De radicale Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, kondigde zaterdag een wapenstilstand aan maar die sorteerde geen enkel effect. Militanten vuurden een reeks raketten af richting Israël.

Barak sloot desgevraagd niet uit dat Israël opnieuw met grondtroepen de Gazastrook binnengaat als er geen einde komt aan het spervuur van Palestijnse raketten. De laatste keer dat dit gebeurde, was eind 2008.

Tijdens dat offensief kwamen circa 1400 Palestijnen om en dertien Israëliërs.