MISURATA - Troepen van de Libische dictator Muammar Kaddafi hebben zaterdag zeker dertig opstandelingen gedood in de stad Misurata. Dat stelde een woordvoerder van de rebellen zaterdagavond.

Kaddafi's krijgsmacht zou Misurata, het laatste bolwerk van het verzet in Libië, van drie kanten hebben aangevallen.

Vrijdag hadden er ook al zware gevechten plaats in de havenstad. Kaddafi probeert Misurata al weken te veroveren. Zijn troepen hebben alle toegangswegen tot de stad geblokkeerd.

Artsen in Misurata stelden dat ongeveer tweehonderd burgers en rebellen om het leven zijn gebracht sinds het begin van de volksopstand eind februari. Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Ajdabiyah

In de Libische stad Ajdabiyah zijn zaterdagochtend gevechten uitgebroken tussen opstandelingen en troepen die trouw zijn aan kolonel Muammar Kaddafi. Dat hebben rebellen in de strategisch belangrijke stad gemeld.

De afgelopen dagen bestookten Kaddafi's troepen Ajdabiyah al met onder meer mortieren, maar zij waren de stad nog niet binnengegaan. De stad is van groot strategisch belang wegens de ligging op de weg naar het oostelijke rebellenbolwerk Benghazi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten