BRUSSELS - De NAVO heeft zaterdag een Libisch gevechtsvliegtuig onderschept en tot landen gedwongen. Het gaat om de eerste schending van het vliegverbod sinds het bondgenootschap op 31 maart begon de no-flyzone over het Arabische land te bewaken.

De NAVO gaat ervan uit dat het toestel door een piloot werd bestuurd die met de opstandelingen meevecht omdat de MiG opsteeg van een luchtmachtbasis bij Benghazi die in handen is van de rebellen. Dit is van een functionaris van het bondgenootschap vernomen.

De VN-Veiligheidsraad heeft de no-flyzone ingesteld om te voorkomen dat de luchtmacht van de Libische leider Muammar Kaddafi burgerdoelen bombardeert. De NAVO herinnerde er zaterdag aan dat het vliegverbod voor beide oorlogspartijen geldt.

De NAVO maakte zaterdag tevens bekend dat haar luchtmacht vrijdag en zaterdag zeventien tanks van Kaddafi heeft vernietigd.

Daarmee is inmiddels een substantieel deel van de pantservoertuigen van het bewind uitgeschakeld. Ook heeft de NAVO opnieuw munitieopslagplaatsen van Kaddafi bestookt.

Menselijk schild

Kaddafi blijft de burgerbevolking als menselijk schild gebruiken, aldus de NAVO. Zo worden zware wapens gestationeerd naast woonhuizen of moskeeën. Ook verschuilen regeringsmilitairen zich achter vrouwen of kinderen.

Dat is in strijd met het internationaal oorlogsrecht. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft in opdracht van de VN-Veiligheidsraad een onderzoek geopend naar oorlogsmisdaden in Libië. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft Kaddafi al de wacht aangezegd.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten