BRUSSEL - De Congregatie voor de Geloofsleer, die voor het Vaticaan de zwaarste delicten tegen de goede zeden onderzoekt, heeft beslist dat monseigneur Roger Vangheluwe (74), oud-bisschop van Brugge, België moet verlaten en een spirituele en psychologische behandeling moet volgen.

Dat heeft de apostolische nuntiatuur in België zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de diplomatieke missie is Vangheluwe, die sinds zijn ontslag bijna een jaar geleden wegens seksueel misbruik van een kind op verschillende plaatsen en zonder vast adres verbleef, reeds uit België vertrokken in uitvoering van de beslissing van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Critici in België repten zaterdag over een te lichte straf van de kerk voor de bisschop. Van de rechter heeft hij niets meer te vrezen omdat de feiten verjaard zijn.

Sereniteit

Het bisdom Brugge op zijn beurt hoopt dat de 'sereniteit' in de kerk terugkeert nu de Congregatie voor de Geloofsleer heeft beslist dat Vangheluwe het land moet verlaten. Dat zei woordvoerster Doenja Van Belleghem zaterdagavond in een korte reactie.

Het nieuws over de uitwijzing van de gewezen bisschop is bij het bisdom Brugge op gemengde gevoelens onthaald.

''We zijn tevreden dat er, een jaar na het uitbreken van de zaak, een uitspraak is gekomen", zegt Van Belleghem. ''Dat het om een toch wel zware tuchtmaatregel gaat, toont aan hoe ernstig de Heilige Stoel deze zaak opvat.''

''Met het bisdom willen we echter vooral naar de toekomst kijken. We hopen dat de sereniteit nu kan terugkeren en dat de kerk zich, niet alleen in het bisdom Brugge, opnieuw in alle nederigheid kan concentreren op haar kerntaak: het uitdragen van de boodschap van het Heilig Evangelie."