ABIDJAN - De weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, heeft zijn tegenstander Alassane Ouattara ''en zijn terroristen'' zaterdag beschuldigd van ''barbarij zonder grenzen'' en ''echte genocide''.

Dit staat in een verklaring die Gbagbo vanuit zijn kelder heeft uitgegeven. Door de politieke strijd in Ivoorkust zijn de afgelopen maanden al honderden, mogelijk duizenden doden gevallen. De VN hebben massagraven gevonden.

De VN erkennen Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen in november, maar volgens Gbagbo, die van geen wijken wil weten, is er sprake van een 'staatsgreep'. Hij riep de Ivorianen op tot verzet tegen Ouattara en strijd ''voor de bevrijding van Ivoorkust en van Afrika''.

Vooronderzoek

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is een vooronderzoek begonnen naar misdaden in Ivoorkust. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt in een zaterdag gepubliceerd rapport strijders van beide partijen van zware misdaden tegen de burgerbevolking.

De Republikeinse Krachten van Ivoorkust (FRCI) die Ouattara steunen, zouden honderden burgers hebben gedood en tientallen vrouwen hebben verkracht. De delen van het regeringsleger die aan Gbagbo trouw zijn gebleven, hebben meer dan honderd Ouattara-aanhangers gedood.

Etniciteit

Vaak wordt op basis van etniciteit gehandeld. Zo vielen de FRCI de leden aan van de Guéré-stam die op de hand van Gbagbo is. Een Guéré-vrouw vertelde HRW hoe zij moest toekijken hoe Ouattara-strijders haar vader, man en 10-jarige zoon vermoordden.

Ook zijn er aanwijzingen voor zogeheten genocidale intentie, een voorwaarde voor een veroordeling wegens genocide. FRCI-strijders riepen dat zij alle Guérés wilden doden wegens hun steun aan Gbagbo.

Gbagbo-strijders op hun beurt maakten zich volgens HRW schuldig aan het vermoorden van tientallen mannen, vrouwen en kinderen uit het islamitische noorden van het land, waar Ouattara veel aanhang heeft.

Aanval op Ouattara

Het hotel in Abidjan waar Alassane Ouattara verblijft, is zaterdag aangevallen. Dit is van ooggetuigen vernomen. Een zegsman van de VN in New York bevestigde dat het Golf Hotel met mortieren wordt aangevallen. Er zijn voor zover bekend geen doden gevallen.

De internationaal erkende winnaar van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen verblijft al maanden onder bescherming van de VN-vredesmacht in het hotel, waar hij zijn hoofdkwartier heeft gevestigd. Het gaat om de eerste rechtstreekse aanval op het hotel sinds Ouattara er een veilig heenkomen zocht.

Strijdkrachten van de weggestemde president Laurent Gbagbo, die van geen wijken wil weten, vielen het hotel in de grootste stad van Ivoorkust aan met zware wapens.

Beven

''De muren beven. Het personeel wordt naar de kelder geëvacueerd'', aldus een hotelmedewerker. De VN-troepen die het hotel beschermen, zijn in de tegenaanval gegaan.

Een gast in het hotel verklaarde: ''Het vuur is zeer, zeer dichtbij. Sluipschutters vuurden salvo's af met machinegeweren. De pro-Gbagbo's vallen ons op alle fronten aan.''