GAZA-STAD/DEN HAAG - Door Israëlische beschietingen is zaterdag in de Gazastrook opnieuw een Palestijn om het leven gekomen, de twaalfde dode binnen 24 uur.

Sinds de verwoestende Israëlische aanval in 2008/09 zijn in het Arabische gebied niet zoveel mensen binnen een etmaal om het leven gekomen.

Palestijnse militanten op hun beurt hebben de afgelopen dagen tientallen projectielen afgevuurd op het zuiden van Israël. Donderdag werd een Israëlische schoolbus geraakt, waarbij een tiener en de bestuurder gewond raakten.

Een hoge Israëlische functionaris die niet met naam genoemd wil worden, verklaarde zaterdag dat Hamas om een staakt-het-vuren heeft gevraagd. De radicale beweging heeft al jaren de macht in de Gazastrook.

De afgelopen dagen werden in de Gazastrook zeker zeventien Palestijnen gedood en raakten 57 gewond door Israëlische aanvallen.

Vergoten Lood

Bij de Israëlische Operatie Vergoten Lood kwamen in december 2008 en januari 2009 zo'n 1400 Palestijnen en dertien Israëli's om het leven. Meer dan de helft van de gedode Palestijnen waren burgers.

De Palestijnse Autoriteit (PA) vroeg het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in januari 2009 om een onderzoek naar oorlogsmisdaden. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo onderzoekt sindsdien of hij bevoegd is.

Probleem is onder meer de vraag of de PA de regering van een staat is die het ICC kan erkennen. De PA heeft geen soevereine regeringsmacht over een staatsgebied, een van de kenmerken van een staat.