NEWRY - De politie van Noord-Ierland heeft zaterdag een zware bom onschadelijk gemaakt langs de weg tussen Dublin en Belfast. Het explosief zou volgens de politie gemaakt zijn door dissidente republikeinen, die verwoesting wilden aanrichten in een nabijgelegen stadje.

De bom had ongeveer hetzelfde formaat als het explosief dat in 1998 afging in Omagh. Daardoor kwamen 29 mensen om het leven.

Volgens de politie is de bom, gevuld met meer dan 200 kilo explosief materiaal, achtergelaten onder een brug over de snelweg ten zuiden van de stad Newry. De makers hadden de bom in een klikobak gestopt en achterin een gestolen bestelbusje gezet.

Vrijdag zouden twee waarschuwingstelefoontjes zijn ontvangen, waarin een codewoord werd gebruikt dat eerder ook door dissidente republikeinen werd toegepast.

Agent

De afgelopen weken is het onrustig in Noord-Ierland. Vorige week werd nog een agent om het leven gebracht doordat zijn auto ontplofte.

De afgelopen jaren eist het geweld tussen katholieken en protestanten in de Britse provincie niet meer zo vaak levens. Sinds het vredesakkoord van 1998 is het relatief rustig. In de dertig jaar voor dat akkoord kwamen in zeker 3600 mensen om.