TOKIO - Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale Fukushima I die zwaar beschadigd raakte door de aardbeving en tsunami van 11 maart, wil met een onbemand vliegtuig videobeelden van het complex maken om de schade vast te stellen.

Dat heeft de onderneming zaterdag bekendgemaakt.

Bijna een maand na het natuurgeweld is nog altijd niet duidelijk welke schade de rampen en de explosies die zich daarna hebben voorgedaan precies hebben aangericht. Werknemers kunnen de zwaar gehavende reactoren niet inspecteren omdat te veel radioactieve stoffen zijn vrijgekomen.

Een hoge functionaris van Tepco heeft zaterdag excuses aangeboden voor de grote hoeveelheden radioactief materiaal die sinds de aardbeving en tsunami in de lucht en het water terecht zijn gekomen.

''Ik wil mij vanuit de grond van mijn hart verontschuldigen voor de zorgen en problemen die wij veroorzaken voor de samenleving door de radioactieve stoffen die in de atmosfeer en het zeewater terecht zijn gekomen'', aldus vicepresident Sakae Muto van het stroombedrijf.

Oceaan

Tepco loosde de afgelopen dagen op grote schaal licht radioactief koelwater in de Grote Oceaan. Dat was volgens het bedrijf nodig om in opslagtanks ruimte vrij te maken voor veel zwaarder vervuild water.

Sinds de aardbeving werken de koelsystemen van de kerncentrale niet meer en worden de oververhitte reactoren met noodpompen provisorisch gekoeld.

Vermist

Het officiële dodental als gevolg van de natuurramp is opgelopen tot bijna 12.900. Ruim 14.800 mensen staan nog als vermist te boek.

Ongeveer driehonderd in antistralingspakken gehulde politieagenten begonnen vrijdag een zoekactie naar lichamen in de evacuatiezone rond Fukushima, waar ruim tweeduizend mensen worden vermist. Voorheen was het daar door het hoge stralingsniveau te onveilig.

Alles over de situatie over Japan op onze special

Lees reacties op Twitter via NUlive