WASHINGTON - Onderhandelaars van de Democraten en de Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben vrijdagavond (lokale tijd) alsnog een akkoord bereikt over de begroting. Dat meldde de Republikeinse oppositieleider John Boehner tijdens een korte persverklaring.

President Barack Obama zei in een reactie dat er afspraken zijn gemaakt over ''pijnlijke'' bezuinigingen.

''Programma's waarvan mensen afhankelijk zijn, worden gekort. Noodzakelijke infrastructuurprojecten zullen vertraging oplopen. Ik zou deze bezuinigingen niet hebben doorgevoerd in betere omstandigheden.''

Volgens Obama werd nog niet eerder in de Amerikaanse geschiedenis zo drastisch gesneden in de overheidsuitgaven.

Bestedingen

De bestedingen van de overheid worden met circa 38 miljard dollar (26 miljard euro) teruggedrongen. Ook zijn afspraken gemaakt over een aantal andere zaken. Daar zijn nog geen inhoudelijke mededelingen over gedaan.

De overeenkomst is goed nieuws voor honderdduizenden ambtenaren in de Verenigde Staten. Zij dreigden onbetaald op non-actief te worden gesteld als er vrijdag geen akkoord zou zijn voor middernacht (zaterdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd).

Politieke tegenstanders

Ruim een uur voor de deadline trad Boehner naar buiten met het nieuws dat hij het eens was geworden met zijn politieke tegenstanders.

Het akkoord heeft betrekking op het lopende begrotingsjaar, dat afloopt op 30 september. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben inmiddels ingestemd met een overbruggingsregeling voor de overheidsuitgaven in de komende week. In de tussentijd wordt het akkoord verder uitgewerkt.

Tempo en omvang

De Verenigde Staten kampen met een begrotingstekort van 1,65 biljoen dollar. De Democraten en de Republikeinen willen dat terugdringen door bezuinigingen door te voeren. De discussie ging over het tempo en de omvang van deze bezuinigingen.

Obama en zijn Democratische partij wilden niet te radicaal te werk gaan, om te voorkomen dat het voorzichtige economische herstel de nek zou worden omgedraaid. De Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, eisten dat er veel drastischer zou worden gesneden in het budget van de overheid.