NEW YORK - De troepen van de belaagde zittende president Laurent Gbagbo herwinnen terrein in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Dit heeft de chef van de VN-vredesoperaties, Alain Le Roy, vrijdag gezegd.

Gbagbo, die na de verloren presidentsverkiezingen van geen wijken wil weten, leek eerder deze week teruggeworpen op zijn residentie, waar hij in de kelder zit.

Nu hebben zijn troepen opnieuw de controle over de wijken Le Plateau, een moderne zakenwijk waar ook het parlement is gevestigd, en Cocody, waar zich de staatstelevisie en veel ambassades bevinden.

Krijgslist

Volgens Le Roy heeft Gbagbo gebruik gemaakt van een krijgslist door tijdens een staakt-het-vuren zijn posities te versterken. Hij beschikt nog steeds over zware wapens, ondanks het feit dat de VN en Frankrijk een deel van de voorraad hebben vernietigd.

Terwijl Gbagbo's troepen het hotel van Ouattara naderen, is Gbagbo op zijn beurt nog steeds omsingeld door de mannen van Ouattara. Le Roy zei vrijdag tegen de pers dat de VN niet mee zouden doen aan een eventueel plan om Gbagbo uit te hongeren.