GENEVE - Een VN-commissie heeft zich vrijdag bezorgd uitgesproken over de recente verdwijningen van dissidenten in China.

Volgens de zogeheten werkgroep voor gedwongen of niet-vrijwillige verdwijningen is sprake van ''het doorzetten van een zorgwekkende trend van de onderdrukking van dissidenten in China''.

De werkgroep werd in 1980 opgezet om familieleden van vermisten te helpen hun geliefden terug te vinden. Meestal werkt deze commissie in stilte, maar dit keer zochten de vijf experts de publiciteit.

Er is geen excuus voor de verdwijningen, aldus de verklaring, ''zeker niet als mensen op een vreedzame manier hun onvrede uiten over de overheid in hun land''.

VS en de EU

Naast de VN-commissie hebben ook de Verenigde Staten en de Europese Unie hun bezorgdheid al getoond. Ook een aantal mensenrechtenorganisaties luidden de noodklok.

Het autoritaire bewind in China is de laatste maanden bang dat de volksprotesten vanuit de Arabische wereld overslaan naar de Volksrepubliek. Daarom is een reeks maatregelen genomen, zoals strengere controle van het internet. Ook verdween een aantal dissidenten plotseling.

Afgelopen week pakte de Chinese politie kunstenaar Ai Weiwei op. De overheid staat hem in vergelijking met andere dissidenten meestal wat meer bewegingsruimte toe, mede omdat hij in het buitenland veel bekendheid geniet. Ai is een van de ontwerpers van het olympisch stadion het Vogelnest in de hoofdstad.

Economische misdrijven

Toch moest ook Ai er nu aan geloven. Volgens de communistische partij heeft de kunstenaar zich schuldig gemaakt aan economische misdrijven, zonder dit verder toe te lichten. Ai sprak zich in het verleden uit voor meer vrijheid op internet.

Tevens zette hij zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan in 2008. Daarnaast is hij een goede bekende van Liu Xiaobo, de dissident die afgelopen jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.