BANGKOK - De tussentijdse VN-klimaatvergadering is de afgelopen dagen in de Thaise hoofdstad Bangkok niet vlekkeloos verlopen, maar toch is het gelukt om wat afspraken te maken.

Afgevaardigden van bijna tweehonderd landen stelden een stappenplan op om goed voorbereid af te kunnen reizen naar de jaarlijkse klimaattop, die in december in het Zuid-Afrikaanse Durban zal plaatsvinden.

De eerste paar dagen werd vooral veel gesteggeld. Arme landen eisten meer daadkracht van rijke landen.

Die moeten bekendmaken hoeveel broeikasgassen zij minder gaan uitstoten. Rijke landen beschuldigden de arme landen ervan de afspraken te willen terugdraaien die afgelopen december in het Mexicaanse Cancún zijn gemaakt.

Wrang

De nasmaak van de vergadering in Bangkok is voor velen dan ook wrang. ''Goddank dat we in elk geval een agenda hebben opgesteld. Het is jammer dat dit zolang moest duren. Wat voorspelt dat wel niet voor de rest van het jaar?'', aldus Tosi Mpanu Mpanu, voorzitter van de Afrikaanse landen.

Ook de Hongaarse klimaatafgevaardigde Joszef Feiler, die tevens de Europese Unie vertegenwoordigde, was ontevreden over het tempo. ''We zijn blij dat we een balans hebben bereikt, maar we zijn teleurgesteld dat het zo lang duurde voor we het eens konden worden.''

Nieuw vertrouwen

Cancún zorgde voor nieuw vertrouwen onder de klimaatonderhandelaars, na de mislukking in de Deense hoofdstad Kopenhagen in 2009. In de Mexicaanse stad werden echter afspraken gemaakt over de onderwerpen waar al veel landen het mee eens waren. De taaie kost werd bewaard voor na die top.

En dat merken de onderhandelaars nu. ''Dit jaar wordt het moeilijker. De machtsstrijd is terug'', aldus de Franse afgevaardigde Serge Lepeltier, verwijzend naar de strijd tussen rijke en arme landen. Waarnemers vrezen dat de plooien niet gladgestreken kunnen worden voor de top in Durban. Tot die tijd zijn er nog enkele vergaderingen in Duitsland.