WASHINGTON - Onderhandelaars van de Democraten en de Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben overeenstemming bereikt over een pakket bezuinigingen op de overheidsuitgaven ter waarde van 38 miljard dollar (26 miljard euro).

Dat heeft de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid vrijdag gezegd.

De aard en omvang van de bezuinigingen die nodig zijn om het kolossale Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken, waren een belangrijk twistpunt in de slepende ruzie over een nieuwe begroting voor het komende halfjaar.

De onenigheid dreigt te leiden tot een sluiting van niet-essentiële overheidsdiensten. Dat gevaar is nog niet afgewend omdat de partijen het nog niet eens zijn over andere kwesties, zoals een Republikeins voorstel voor strengere abortuswetgeving.

Desastreus

De afgelopen weken werd zo'n sluiting, die volgens president Barack Obama desastreus kan uitpakken voor het fragiele economische herstel in de Verenigde Staten, afgewend door noodwetten die de federale overheid tijdelijk van budget voorzagen.

Reid zei dat de Democraten opnieuw zo'n noodmaatregel in stemming willen brengen in de Senaat, waarin zij een meerderheid hebben. Dat zou de onderhandelaars een week extra speelruimte kunnen geven.

Noodwet

De Republikeinen hebben al een soortgelijke noodwet, de derde sinds begin maart, door het Huis van Afgevaardigden geloodst. In die kamer van de volksvertegenwoordiging hebben zij sinds de verkiezingen van vorig jaar november een meerderheid.

Maar omdat beide voorstellen flink van elkaar verschillen, is het maar de vraag of overeenstemming zal worden bereikt over de voorwaarden voor tijdelijke financiering van federale overheidsdiensten.