AMSTERDAM - President Ali Abdullah Saleh van Jemen weigert de hulp van het samenwerkingsverband tussen zes Golfstaten GCC. De landen, onder meer Saudi-Arabië en Bahrein, hebben aangeboden te bemiddelen in de crisis tussen de regering en oppositie in Jemen.

Dat heeft hij vrijdag gezegd in een toespraak voor tienduizenden aanhangers, meldt persbureau Reuters vrijdag. Saleh liet weinig te moeten hebben van de "agressieve interventie". ''Wij verwerpen iedere coup tegen onze democratie, onze grondwet en onze vrijheid'', aldus de president.

Dinsdag zei minister van Buitenlandse Zaken Abubakr al-Qirbi nog dat de regering van Jemen de bemiddeling door de GCC accepteert en "open staat voor de ideeën van de Golf-broeders".

Een dan later meldden bronnen rond het bemiddelingsproces dat de onderhandelaars zouden aansturen op een vertrek van Saleh.

Volgens de bronnen probeert de GCC tot een akkoord te komen waarin Saleh opstapt en de macht overdraagt aan een interim-raad. Hierin zouden stamhoofden en politieke leiders van alle partijen zijn vertegenwoordigd.

Betogen

Reuters weet te melden dat vrijdag na het middaggebed in de hoofdstad Sanaa opnieuw tienduizenden mensen de straat op zijn gegaan om te betogen. Onder hen zijn zowel voor- als tegenstanders van het regime.

Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Bij het onderdrukken van protesten tegen zijn bewind zijn sinds eind januari vele doden gevallen.

Tegenstanders van de president van het straatarme Arabische land zijn al weken in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van Saleh.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten