CHARLEROI/DEN HAAG - Door een verkeerde landing op de luchthaven van Charleroi in België heeft een Nederlandse F-16 vrijdagochtend het vliegverkeer verstoord.

De straaljager, die afkomstig is van vliegbasis Volkel, raakte beschadigd waardoor kleine brokstukken op de landingsbaan terechtkwamen. Ook lekte de F-16 brandstof.

Het toestel zakte door zijn landingsgestel en belandde op zijn buik, meldden Belgische media. De piloot is ongedeerd, zei een woordvoerder van de Nederlandse luchtmacht.

Gestremd

Het vliegverkeer is enkele uren gestremd. Aankomend vliegverkeer wordt omgeleid naar Luik. Uitgaande vluchten worden vertraagd of geannuleerd.

Het toestel was in Charleroi voor een onderhoudsbeurt bij vliegtuigbouwer Sabca. Bij een doorstart tijdens een testvlucht ging het mis en kwam de F-16 op z'n buik terecht, aldus de zegsman van de luchtmacht.

Omvang

Over de omvang van de schade kon hij nog niets zeggen. De precieze oorzaak wordt onderzocht. Het gaat om een F-16 die bestemd is voor verkoop aan Chili.

''Het is geen ramp'', benadrukte de directeur van de luchthaven Brussel Zuid-Charleroi. Het grootste probleem vormt de vliegtuigbrandstof, die giftig is en behoedzaam moet worden verwijderd. In verband met de gevolgen voor het luchtverkeer, zal het vliegveld deze vrijdag langer openblijven.