BRUSSEL - De Europese Unie hoopt binnenkort de sancties tegen Ivoorkust te kunnen verlichten. Dat verklaarde een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag.

De unie reageert op een verzoek van president Alassane Ouattara om een deel van de strafmaatregelen te schrappen, aldus de zegsman. Ouattara wil onder meer weer handel kunnen drijven via de belangrijkste havensteden van het West-Afrikaanse land, Abidjan en San Pedro.

In Ivoorkust woedt sinds november een gewelddadige machtsstrijd. Ouattara won de presidentsverkiezingen, maar zittend president Laurent Gbagbo weigert tot op heden op te stappen. Inmiddels heeft Ouattara de macht in vrijwel het hele land overgenomen.

De Europese Unie stelde de afgelopen maanden een aantal sancties in tegen Gbagbo en diens bewind.

Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao in de wereld. Deze industrietak heeft zwaar te lijden gehad van de politieke en humanitaire crisis in het land. Ouattara wil onder meer weer handel kunnen drijven via de belangrijkste havensteden van het land, Abidjan en San Pedro.

Honderd lijken

In het westen van Ivoorkust zijn het afgelopen etmaal meer dan honderd stoffelijke overschotten gevonden. De doden zijn waarschijnlijk gevallen door etnisch geweld, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties vrijdag. VN-onderzoekers hebben de lichamen op drie plekken gevonden.