AMSTERDAM - De militaire junta die sinds het aftreden van ex-president Hosni Mubarak het bewind voert in Egypte, heeft militairen verboden om deel te nemen aan de geplande protesten vrijdag in Caïro.

Dat weet de Amerikaanse nieuwszender CNN te melden. De legertop dreigt zijn soldaten voor het militaire tribunaal te slepen wanneer ze zich mengen in het protest op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad.

De strenge waarschuwing lijkt een reactie te zijn op een oproep donderdag van een groep mannen die naar eigen zeggen voormalig legerofficieren zijn.

In een video op Youtube roept Hatem Abadi, die zichzelf introduceert als voormalig luchtmachtmajoor, namens de groep de Egyptische Hoge Raad van de Strijdkrachten op om deel te nemen aan de vrijdagdemonstraties in Caïro.

“De Strijdkrachten lijken een contra-revolutie te leiden”, zegt Abadi in de boodschap. “We eisen dat ze naar het Tahrirplein komen voor een vreedzaam protest, in militair uniform.”

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldt vrijdagmiddag dat er tienduizenden Egyptenaren op de betoging op het Tahrirplein zijn afgekomen. De betogers eisen vervolging van Mubarak en diens functionarissen uit het gevallen regime.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Profiel Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten