BRUSSEL/NAPELS - De NAVO wist tot donderdag niet dat de opstandelingen in Libië tanks gebruiken. Dat stelde de plaatsvervangend commandant van de NAVO-operatie in het Noord-Afrikaanse land, Russell Harding, vrijdag op een NAVO-persconferentie in Napels.

Harding erkende dan ook dat de communicatie met de rebellen moet worden verbeterd.

Volgens de opstandelingen hebben NAVO-vliegtuigen donderdag in de buurt van Brega hun tanks aangevallen, waarbij zeker dertien rebellen zouden zijn gedood. Het bondgenootschap stelde een onderzoek in.

Commandant Harding weigerde verontschuldigingen aan te bieden voor de dodelijke aanval. Hij benadrukte dat de situatie op de grond ''extreem veranderlijk'' was en ''extreem instabiel'' blijft.

Impasse

Volgens een NAVO-woordvoerster in Brussel is er gezien die omstandigheden dan ook geen sprake van een patstelling in de strijd. De Amerikaanse generaal Carter Ham stelde donderdag dat hij een impasse ziet ontstaan in de strijd tussen de rebellen en de troepen van het Kaddafi-regime.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen verklaarde ''het verlies aan levens'' zeer te betreuren. Hij noemde het incident bij Brega uiterst betreurenswaardig.

''We hebben in het verleden gezien dat het Kaddafi-regime tanks heeft gebruikt om burgers aan te vallen'', aldus de secretaris-generaal over het misverstand.

Profiel Libië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten