BERLIJN - De oppositie in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, zet vraagtekens bij het beleid van de regering-Merkel inzake Libië.

Duitsland onthield zich in de VN-Veiligheidsraad van stemming bij de resolutie die ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land mogelijk maakte.

Minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken zei donderdag evenwel dat de regering de mogelijke betrokkenheid van Duitse militairen bij de humanitaire hulpverlening aan Libiërs ondersteunt.

''Dit toont de algehele leugenachtigheid van de regering'', aldus woordvoerder defensiezaken Rainer Arnold van de sociaaldemocratische SPD vrijdag in een Duitse krant.

Uitleg

Zijn collega-Bondsdaglid Rolf Mützenich vindt dat de regering in de Bondsdag moet uitleggen waarop zij de humanitaire hulpverlening baseert en wat het doel en de omvang van de missie zijn.

Nog voordat de Verenigde Naties een verzoek heeft ingediend, lijkt de regering opnieuw door te draven, meent Mützenich.

Positief

De regeringspartijen CDU/CSU en FDP staan positief tegenover de eventuele medewerking van Duitse militairen aan een humanitaire missie in Libië.

''Als het om bijvoorbeeld een humanitaire missie en het transport van hulpgoederen gaat, ben ik het ermee eens'', zegt Elke Hoff van de liberale FDP.