ABIDJAN - Alassane Ouattara, de gekozen president van Ivoorkust, heeft de Europese Unie opgeroepen een eind te maken aan de sancties die eerder werden genomen tegen het West-Afrikaanse land.

Ouattara wil onder meer weer handel kunnen drijven via de belangrijkste havensteden van het land, Abidjan en San Pedro.

De politicus zei dat in een televisietoespraak waarin hij ook beloofde een president te zijn voor alle Ivorianen. In Ivoorkust woedt sinds november een gewelddadige machtsstrijd.

'Te vroeg'

CDA-Europarlementariër Ria Oomen vindt het nog veel te vroeg om de sancties op te heffen. Dat zei ze vrijdagochtend op Radio 1. Volgens Oomen moet de zittende president Laurent Gbagbo eerst echt weg.

Ouattara won de presidentsverkiezingen, maar zittend president Laurent Gbagbo weigert tot op heden op te stappen. Inmiddels heeft Ouattara de macht in vrijwel het hele land overgenomen. Gbagbo zit in een bunker in het presidentieel paleis in Abidjan, dat is omsingeld door troepen van Ouattara.

Strafmaatregelen

Ouattara gaf in zijn toespraak Gbagbo de schuld van de crisis in Ivoorkust. De Europese Unie heeft in de afgelopen maanden een aantal strafmaatregelen ingesteld tegen Gbagbo en zijn bewind.

Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao in de wereld. Deze industrietak heeft zwaar te lijden gehad van de politieke en humanitaire crisis in het land.

Ouattara wil niet alleen dat de sancties tegen zijn land worden opgeheven. Hij zei ook dat de banken in Ivoorkust weer open zullen gaan in de komende tijd. Het leger zou zorg dragen voor leveranties van medicijnen aan ziekenhuizen. Markten zouden ook weer worden voorzien van handelswaar met behulp van het leger.

Grootmacht

Tien jaar geleden was Ivoorkust nog een economische grootmacht in de regio. In de afgelopen jaren is die status ver afgebrokkeld door een reeks gewapende conflicten. De onrust in de afgelopen maanden kostte aan honderden en mogelijk duizenden Ivorianen het leven.

Oomen vindt dat Ouatarra zich eerst nog bij het Internationaal Strafhof moet verantwoorden voor de moordpartijen die hebben plaatsgevonden na de presidentsverkiezingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat er momenteel nog 23 Nederlanders in Ivoorkust zijn. Ze willen daar allemaal blijven.