TOKIO - De zware aardbeving die zich donderdagavond laat voordeed in Japan heeft aan zeker twee mensen het leven gekost. Dat meldden Japanse media vrijdag.

De beving had een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Meer dan honderd mensen raakten gewond door de aardbeving voor de kust van de stad Sendai in het noordoosten van Japan.

De bevolking in de al zwaar getroffen regio Miyagi werd opgedragen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten wegens een mogelijke tsunami.

Een Japanse dienst waarschuwde voor golven van 2 meter hoog. Maar na anderhalf uur bleken de golven uit te blijven en werd de waarschuwing ingetrokken.

Noodstroom

In een groot deel van het noorden van Japan viel de stroom uit. Koelsystemen in drie kerncentrales moesten overschakelen op noodstroom. Meer dan 2,6 miljoen mensen zaten vrijdag nog zonder elektriciteit.

''Het was zo eng'', zei Kazuyuki Shiroiwa, die bij vier winkels tevergeefs zocht naar batterijen. ''Deze aardbeving om middernacht herinnerde mij aan de angst die ik vorige maand voelde. Ik heb het wel gehad met aardbevingen. Geen aardbevingen meer, alstublieft''.

De schok was een van de zwaarste sinds de aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en een tsunami vorige maand in Japan. Toen vielen minstens 12.600 doden en tienduizenden gewonden.