PRISTINA - Het parlement van Kosovo heeft donderdag de plaatsvervangend politiecommandant Atifete Jahjaga tot president van het land gekozen.

Eerder op de dag bereikten de Kosovaarse regering en de grootste oppositiepartij LDK een akkoord over het kandidaatschap van Jahjaga.

Jahjaga is de eerste vrouwelijke president van Kosovo en de derde persoon die het ambt bekleedt sinds september vorig jaar. Haar tegenkandidate bij de verkiezingen was Suzana Novoberdaliu.

Geen ervaring

Jahjaga heeft geen politieke ervaring, terwijl Kosovo met economische problemen en politieke instabiliteit kampt. De Amerikaanse ambassadeur in Kosovo, Christopher Dell, bemiddelde in de benoeming.

Volgens hem is Jahjaga (35) een van Kosovo's beste politiecommandanten en had ze de aanstelling zelf niet zien aankomen.

Ook lokale media waren verrast door de keuze voor de vrouw, die volgens de Kosovaarse wet amper oud genoeg is om president te zijn. De minimumleeftijd is 35.

Ongrondwettelijk

In februari had het parlement van Kosovo Beghjet Pacolli nog tot president gekozen. Maar ruim een week geleden oordeelde het constitutionele hof in de Balkanrepubliek dat die verkiezing ongrondwettelijk was.

Pacolli wilde eerst niet aftreden, maar kwam daar later op terug. Met de benoeming van Jahjaga heeft het parlement vervroegde verkiezingen voorkomen.

Er hadden te weinig parlementsleden aan deelgenomen en bovendien was er geen tegenkandidaat.

Nieuwe president Kosovo