AMSTERDAM  - De Verenigde Staten denken voorzichtig aan het inzetten van een internationale troepenmacht in Libië om de opstandelingen bij te staan in hun strijd tegen het leger van Moammar Gadhafi.

Dat heeft de Amerikaanse generaal Carter Ham donderdag gezegd. Ham gaf leiding aan de militaire missie boven Libië, totdat de NAVO het bevel vorige week overnam.

Een grotere rol voor de Verenigde Staten is niet ideaal, aldus Ham, en bovendien kan het inzetten van grondtroepen de eensgezindheid in de internationale coalitie ondermijnen.

Maar Gadhafi is overgestapt op een andere tactiek, zei hij, en vormt een menselijk schild van burgers rond zijn zware materieel, zodat luchtaanvallen burgerlevens kunnen kosten.

Geen optie

Het inzetten van grondtroepen omzeilt dit probleem en biedt de opstandelingen bovendien een steun in de rug, zei Ham tegen een defensiecommissie van de Senaat.

President Barack Obama heeft herhaaldelijk gezegd dat het inzetten van grondtroepen wat hem betreft geen optie is, hoewel geruchten de ronde doen dat eenheden van de CIA in Libië actief zijn.

Tegoeden bevroren

De Verenigde Staten hebben meer dan 34 miljard dollar (bijna 24 miljard euro) van het vermogen van de Libische leider Muammar Kaddafi en zijn getrouwen bevroren. Dat heeft een hoge financiële functionaris donderdag bekendgemaakt.

De regering en de volksvertegenwoordiging overleggen over wat er met de tegoeden moet gebeuren. Mogelijk wordt het geld deels gebruikt voor humanitaire hulp aan het Libische volk, dat zwaar te lijden heeft onder de burgeroorlog in het land.

Stichting

De tegoeden zijn voorlopig ondergebracht in een stichting. Uiteindelijk moet het geld terugvloeien naar de inwoners van Libië.

''Eén ding is zeker, we geven het vermogen niet terug aan kolonel Kaddafi en de mensen die aan de macht zijn in Tripoli'', aldus de functionaris.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten