AMSTERDAM - Voor de kust van de stad Sendai in het noordoosten van Japan heeft zich donderdag een nieuwe zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse geologisch instituut USGS.

De bevolking in de regio Miyagi werd opgedragen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten wegens een mogelijke tsunami.

Een Japanse dienst waarschuwde voor golven van 2 meter hoog. Maar na enige tijd bleken de golven uit te blijven en werd de waarschuwing ingetrokken.

Door de beving viel de stroom uit in de districten Miyagi, Iwate, Aomori en Akita. In delen van de stad Sendai waren gas- en waterbuizen gesprongen.

Tokio

De aardbeving was aanvankelijk ingeschaald op een kracht van 7,4, maar dat bleek later enigszins mee te vallen.

De trilling had plaats op een afstand van 66 kilometer ten oosten van Sendai, op een diepte van ruim 25 kilometer. Ondanks de afstand van 333 kilometer tot de hoofdstad Tokio was de beving ook voelbaar in de gebouwen daar.

Enorme schade

Vorige maand richtten een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en een tsunami een enorme schade aan. Er vielen minstens 12.600 doden en tienduizenden gewonden. De ernstigste schade ontstond bij de kerncentrale Fukushima, waar veel radioactieve deeltjes ontsnapten.

Na de nieuwe beving donderdag zijn reddingswerkers bij Fukushima kortstondig geëvacueerd, meldde energiebedrijf Tepco. Bij deze en andere kerncentrales is geen nieuwe schade vastgesteld. Het bedrijf houdt de situatie wel scherp in de gaten.

Volg alle twitterberichten over dit onderwerp op NUlive.


Bekijk grotere kaart