BRUSSEL - De publieke activiteiten van de Belgische prins Laurent worden door premier Yves Leterme aan banden gelegd.

De prins krijgt vrijdag van de premier een gedragscode opgelegd, waarin 'strikt na te komen regels' zullen staan. Dat moet herhaling van zijn 'onaanvaardbare activiteiten' onmogelijk maken, zei Leterme donderdag in het Belgische parlement.

Een aantal van die activiteiten zijn volgens de premier ''niet verenigbaar met het statuut dat hij geniet en de positie die hij bekleedt''.

Leterme gaat daartoe over na de recente reeks incidenten met de prins, zoals diens door de regering en door zijn vader koning Albert II afgeraden reis naar de vroegere Belgische kolonie Congo, en zijn donderdag uitgelekte contacten met Libische diplomaten.

Donatie

De premier heeft deze week enkele malen met Laurent gesproken en heeft op grond daarvan nu besloten diens vrijheid van optreden in te perken. Vorige week had hij al aangekondigd Laurent voor de keuze te zullen stellen tussen doorgaan met zijn activiteiten of het verlies van zijn jaarlijkse 'dotatie' van 306.000 euro.

Leterme zou daarbij de volledige steun hebben van koning Albert. De boze vorst nam begin deze week publiekelijk afstand van de Congo-reis van zijn zoon en beschuldigde hem er zelfs van 'verzinsels' rond te strooien. Volgens Leterme zullen de afspraken met de prins herhaling van de incidenten ''op een sluitende manier onmogelijk maken".

Donderdag werd bekend dat Laurent zonder de regering in te lichten contact had gelegd met Libische diplomaten op de ambassade in Brussel. Leterme noemde die contacten donderdag ''zeer riskant en niet verstandig”.