RIO DE JANEIRO - Twaalf mensen zijn donderdag omgekomen toen een oud-leerling het vuur opende in een basisschool in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat meldde de televisiezender Globo News op gezag van de autoriteiten in de miljoenenstad.

De schutter liep met twee pistolen de school binnen en schoot elf mensen dood in een klaslokaal. Daarna pleegde hij zelfmoord. Er zijn ook achttien gewonden gevallen door het schietincident. De slachtoffers zijn leerlingen en medewerkers van de school.

Globo News meldde dat de schutter een voormalige leerling is. Het zou gaan om de 24-jarige Wellington Menezes de Oliveira.

Volgens de politie heeft hij een brief achtergelaten waarin staat dat hij zelfmoord wilde plegen. Waarom hij een bloedbad aanrichtte op de school is onduidelijk.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een oud-leerling een bloedbad aanricht op een school in het Zuid-Amerikaanse land. In de Verenigde Staten en ook Europa zijn dergelijke incidenten vaker voorgekomen.

De Braziliaanse president Dilma Roussef huilde toen ze een reactie gaf op het tragische nieuws. Ze zei geschokt en in de war te zijn.