BRUSSEL - De Belgische prins Laurent blijft voor ophef zorgen. Na de rel rond zijn bezoek aan Congo blijkt hij nu ook op eigen houtje contacten te hebben gelegd met Libische diplomaten die tegen het bewind van Muammar Kaddafi zijn.

Maar de Belgische regering noch het hof waren daarvan op de hoogte. Dat meldt de krant La Libre Belgique donderdag.

Laurent zou vorige week in een Brussels hotel een ontmoeting hebben gehad met diplomaten van de Libische ambassade in Brussel, die de ambassadeur - die vóór Kaddafi is - zouden willen afzetten. De prins is eerder in Libië geweest, waar hij juist met een van de zoons van Kaddafi milieuprojecten wilde opzetten. Maar dat ging fout en Laurent zou er geld aan verloren hebben.

Anonieme Belgische diplomaten noemen in de krant het optreden van Laurent ongehoord. ''Hij weet niet wat hij doet.'' De liberale fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, oud-minister Herman De Croo, noemt de diplomatieke contacten van de prins ''bijzonder gevaarlijk''.

Opspraak

Vorige week kwam Laurent in opspraak omdat hij tegen de zin van zijn vader, koning Albert II, en van premier Yves Leterme naar de vroegere Belgische kolonie Congo was gereisd.

Hij had daar een ontmoeting met de omstreden president Joseph Kabila, die ook een deel van zijn onkosten zou hebben betaald. De koning en Leterme namen daarop publiekelijk afstand van Laurent.

Gedragsregels

Leterme zal nog deze week een onderhoud hebben met Laurent. Volgens Belgische kranten zal de premier hem daarbij een aantal gedragsregels opleggen, waaraan hij zich dient te houden om niet zijn 'dotatie' (vergoeding) van 306.000 euro per jaar kwijt te raken.

Laurent zal elke buitenlandse reis vooraf moeten melden, mag geen zakelijke deals meer sluiten en moet zich onthouden van politieke uitspraken. In het Belgische parlement werd er maandag al op aangedrongen om Laurent zijn dotatie af te nemen.

Alles over de situatie in Libië op onze Midden-Oosten-special