ROME - Italië zal de duizenden Tunesiërs die naar het Zuid-Europese land zijn gekomen een 'humanitair visum' verstrekken, waarmee ze door alle landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, kunnen reizen.

Dat heeft minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken donderdag tegen het parlement in Rome gezegd. Het visum wordt alleen verstrekt aan migranten die voor dinsdag in Italië zijn aangekomen.

Maroni zei dat premier Silvio Berlusconi donderdag een decreet daarover zal ondertekenen. Hij zei dat met 390 boten meer dan 25.000 migranten, voornamelijk Tunesiërs, dit jaar in Italië zijn aangekomen.

De meeste vluchtelingen arriveren op het eiland Lampedusa, tussen Tunesië en Sicilië. ''Veruit de meeste migranten willen zich voegen bij vrienden en familieleden in Frankrijk en andere Europese landen'', zei Maroni.

De bewindsman, die lid is van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, zei dat hij vrijdag met zijn Franse ambtgenoot Claude Guéant overlegt om ''een gezamenlijk actieplan'' te ontwikkelen.

Voorwaarden

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat in een reactie weten dat het besluit niet betekent dat de vluchtelingen zich onbeperkt door het Schengen-gebied kunnen bewegen. Zij mogen maximaal negentig dagen blijven en moeten bovendien aan een reeks voorwaarden voldoen.

Vooral Parijs vreest dat de meeste Tunesiërs naar Frankrijk zullen willen, waar velen familie hebben. Ook andere landen zijn bang dat zij zullen uitzwermen en in de illegaliteit terecht zullen komen.

Volgens de Commissie hebben lidstaten het recht om dit soort tijdelijke humanitaire verblijfsvergunningen uit te geven. Maar Brussel wil dat Italië eerst overlegt met de andere lidstaten. Vrijdag vindt al overleg plaats tussen Rome en Parijs.

Akkoord

Voordat de Tunesiërs zich met hun humanitair visum in een ander Schengenland mogen melden, moet Italië eerst een akkoord sluiten met dat land. Op 26 april overlegt de Italiaanse premier Silvio Berlusconi met de Franse president Nicolas Sarkozy om een akkoord te sluiten over de reismogelijkheden met dit visum.

Maroni sloot dinsdag een overeenkomst met de Tunesische autoriteiten, waardoor het gemakkelijker wordt toekomstige migranten uit het Noord-Afrikaanse land terug te sturen.

Volgens die overeenkomst schenkt Italië Tunesië tien schepen en honderd voertuigen om langs de kust te patrouilleren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome had eerder geklaagd dat Tunesië de kust amper in de gaten hield.

 Alles over de onrusten in het Midden-Oosten