TRIPOLI - Het bewind van de Libische dictator Muammar Kaddafi heeft de NAVO woensdag beschuldigd van een luchtaanval op het belangrijke olieveld Sarir in het oosten van Libië. Daarbij zouden drie bewakers om het leven zijn gekomen.

Een onbekend aantal mensen zou gewond zijn geraakt. De aanval is volgens Khaled Kaim, de onderminister van Buitenlandse Zaken van Kaddafi, uitgevoerd door Britse gevechtsvliegtuigen.

Die zouden ook een belangrijke pijpleiding hebben geraakt, die normaal gesproken olie transporteert richting de havenstad Tobruk, in het uiterste noordoosten van Libië. Deze stad staat onder controle van de opstandelingen tegen het bewind van Kaddafi.

Dinsdag stelden de rebellen nog dat troepen van Kaddafi een bombardement hadden uitgevoerd op het olieveld en de pijpleiding. Het Britse ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op de nieuwste berichten uit Tripoli.

Export

De opstandelingen hebben woensdag voor het eerst op eigen houtje en voor eigen rekening olie geëxporteerd. Een tanker met olie ter waarde van meer dan 70 miljoen euro verliet de haven van Tobruk.

De rebellen willen de olie-opbrengst gebruiken om de strijd tegen Kaddafi te financieren. Wie de koper is, is in nevelen gehuld. De tanker is Grieks eigendom en vaart onder Liberiaanse vlag.

Profiel Libië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special