AMSTERDAM - De Europese Unie heeft woensdag lidstaten verboden obligaties te kopen van het regime van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Daarnaast mogen er ook geen leningen worden verstrekt aan Gbagbo.

Tevens werd woensdag besloten een getrouwe van Gbagbo een reisverbod op te leggen en zijn bezittingen te bevriezen.

De EU heeft de sancties opgelegd, omdat de politieke crisis in Ivoorkust 'zeer ernstig' is. Eind vorig jaar werden ook al sancties aan Ivoorkust opgelegd.

Gbagbo probeert wanhopig aan de macht te blijven in Ivoorkust, ondanks dat hij de presidentsverkiezingen vorig jaar november verloor.

Hij weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de verkiezingen, Alassane Ouattara. Inmiddels heeft hij zich teruggetrokken in een bunker bij de presidentiële residentie in Abidjan.

Mogelijke ballingsoorden

Zuid-Afrika, Togo en Angola zijn mogelijke ballingsoorden voor Gbagbo. Dit hebben hooggeplaatste anonieme bronnen bij de Afrikaanse Unie woensdag gezegd.

Zuid-Afrika heeft herhaaldelijk aangeboden Gbagbo op te nemen als hij opstapt, aldus de bronnen. Ook Togo heeft een aanbod gedaan. Angola is altijd pro-Gbagbo geweest en erkent hem nog steeds als wettige president.

Andere diplomaten noemen ook Uganda als mogelijk, maar onwaarschijnlijk land waar Gbagbo naartoe zou kunnen gaan.