PARIJS - Onderhandelingen om de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo tot aftreden te bewegen zijn mislukt. Dat hebben bronnen bij de Franse regering woensdag gemeld.

Frankrijk is als voormalig kolonisator nauw betrokken bij pogingen het conflict in Ivoorkust zonder verder bloedvergieten op te lossen.

Dinsdagavond leken de onderhandelingen tot een akkoord te hebben geleid, maar de president sprak dat later weer tegen. Hij weigert halsstarrig de zege van zijn rivaal Alassane Ouattara bij de presidentsverkiezingen in november te erkennen.

Het geduld van de aanhangers van Ouattara is op. Zij hebben de aanval ingezet op de residentie om Gbagbo ''uit zijn hol te halen'', verklaarde een woordvoerder. ''Aan deze klucht moet een einde komen omdat het land op instorten staat'', aldus de zegsman.

Ondergedoken

Ooggetuigen hoorden woensdagochtend het geluid van explosies en zware wapens rond de ambtswoning van Gbagbo, die ondergedoken zit in een bunker onder het complex. Door de machtsstrijd in het West-Afrikaanse land zijn de afgelopen maanden honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen om het leven gekomen.