MILAAN - Voor de rechtbank in Milaan is woensdag het geruchtmakende proces begonnen tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wegens onder meer betaalde seks met een minderjarige.

De eerste zitting duurde maar kort. De rechters besloten het proces te verdagen tot 31 mei.

Berlusconi zelf was niet in de rechtszaal aanwezig.

Seksuele handelingen

Volgens het Openbaar Ministerie in Milaan heeft de regeringsleider de Marokkaanse nachtclubdanseres Karima el-Mahroug, beter bekend onder haar artiestennaam Ruby, betaald voor seksuele handelingen, toen zij nog maar zeventien was.

Ook zou hij zijn positie als premier misbruikt hebben om Ruby vrij te krijgen toen zij voor diefstal was opgepakt.

Eerste keer

Dat Berlusconi de opening van het proces niet bijwoonde, kwam niet als een verrassing. Ook Ruby, die ontkent dat zij seks heeft gehad met de minister-president, was niet bij de eerste regiezitting, waarin alleen enkele procedurele.zaken kort werden besproken.

Berlusconi heeft vaker in het beklaagdenbankje gezeten, op verdenking van onder meer fraude en belastingontduiking. Tot veroordelingen kwam het nooit.

Het is de eerste keer dat een rechtbank zijn privéleven onder de loep legt. Op betaalde seks met een minderjarige staat maximaal drie jaar gevangenisstraf. De maximumstraf voor ambtsmisbruik is twaalf jaar.